» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Artiklar
Diskussionsforum Bildgalleri

  SAAF
Inloggade: 1

Medlemmar: 2795

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Diskussionsforumet

Klicka på det forum du vill gå in på.
Medlemskap erfodras för att få skriva i forumet.

Jobb    Krönikan    Utbildning    Övrigt   


Trådar
Sida  1  [2] 

Nytt inlägg, Äldre inlägg

Inlägg
Från:  Kennedi
19 februari kl. 18:41
Inlägg: 
Mycket väl skrivet Mani. Du berör ett ämne som är stort, frågan om den fria viljan. Det kan synas som om det är så lätt att om man bara vill något så sker det men låt oss minnas Paulos ord när han sa att "Jag gör det jag inte vill men jag gör inte det jag vill". Om Paulos hade svårt att kontrollera sin egen fria vilja, hur svårt är det då inte för oss? Låt oss inte döma för att vi inte skall bli dömda. Visst förekommer det onda människor i alla samhällen men låt den utan synd kasta första stenen. De goda är fler än de onda och det är det som är syftet med FS, att visa att det finns vilja att göra det goda, att det finns vilja till att göra något för vårt folk. Organisationer har varit en stor bidragande faktor till sammanhållning bland folket, det är människor som jobbar med ett ändamål de tror på, ideellt. Människor faller och det är lätt att döma, men det är inte vårt syfte. Vi ska finnas till för att de som faller har en hand att sträcka sig mot så att när vi också faller har en hjälpande hand att sträcka oss mot. Men du har nog rätt i att det här missnöjet kan gro till den grad att folk tar avstånd från sin egen kultur. Att erkänna bristerna är ett litet steg på rätt väg. Därför kan vi formulera ytterligare ett mål för FS;
4. FS har till uppgift att verka för en öppen dialog mellan folket, att belysa de problem som kan finnas och att försöka finna en lösning till problemen. FS skall arbeta aktivt för att arrangera debatt möten för folket och stå för det objektiva under dessa möten.

Och för att visa att det finns människor som vill göra något bra tycker jag att de också ska få en punkt:
5. FS skall verka för att sprida kunskap om vår kultur inte bara till de unga utan också till omvärlden. FS skall belysa det ideella arbete som förs dagligen av människor med drömmar. FS skall verka för att ta fram det goda i vår kultur.
Från:  Mani
12 februari kl. 0:00
Inlägg: 
Om ni ser bortom alla tjusiga förklaringar om hur det kan vara, språkets och kyrkans betydelse och istället tittar på verkligheten, den gråa vardagen och på oss själva som individer i ett ordnat samhälle.

Orsaken till att vårt folk splittras är för att folket VILL splittras och orsaken till varför vårt folk blir materialistiska är för att de VILL bli materialistiska.

Det finns ingen som tvingar någon i detta samhället att köpa en dyr bil eller ta en organisations parti till den grad att man hatar andra organisationer. INGEN!
Att försöka skylla folkets beteende på samhället eller några specifika personer är att skylla ifrån sig och det verkar vara det enda vårt folk kan göra bra. Man skall förbanna sig över det svenska samhället, "andra sidans" organisationer och anklaga dem för vad som hänt det syrianska folket... fullständigt kvalificerat reaktivt skitsnack!

Att vi ser ut som vi gör beror inte på samhällets utveckling, det beror på hur vi är som människor.

Se på er själva kära vänner, det värmer i mitt hjärta att se er oroade över situationen. Det är skönt att veta att det finns någon som genuint bryr sig om vårt folk. Hade alla syrianer vart som er så hade problemet inte funnits, men så är tyvärr inte fallet.

Vad som orsakar vår undergång är ett direkt resultat av många års hårt arbete. Det är inte kyrkans fel, det är inte makthavarnas fel, det är ENBART hela folkets fel. Och ja, det är hela folket som får betala priset.

Vad är det för arbete undrar ni säkert? Jo, skitsnacket, avundsjukan, tabubeläggandet, smutskastandet av de folkligt aktiva, småsintheten i allmänhet.. man tänker inte längre än näsan räcker.

Problemen som finns tas inte itu med och istället för att utvecklas, gror missnöjet under ytan och exploderar i form av avståndstagande - mot sin egna kultur!

För att kunna utvecklas fordras ett objektivt, självkritiskt, förhållningssätt. Att erkänna bristerna är ett första steg...
Från:  Kennedi
6 februari kl. 19:16
Inlägg: 
Jag kom tänka på ytterligare ett mål som egentligen borde vara självklart. Med tanke på att vi alla här är studenter så borde vi ha ett mål som eftersträvar att så många som möjligt ska studera vidare, tjejer som killar. Vi är ju inte många till antal heller så särskilt viktigt är det att också tjejer vidareutbildar sig för att vi ska kunna utvecklas fortare. Finns det någon som kan ta på sig att formulera ett sådant mål?
Från:  Kennedi
6 februari kl. 18:59
Inlägg: 
Aboud, du frågar vad FS är. Jag frågar dig vad vill du att det ska vara? Det kanske är en organisation med syftet att tillse syrianernas intressen i världen och säkerställa syrianernas fortlevnad i diasporan. Eller det kanske bara är en organisation med syfte att hålla samman syrianerna som är utspridda över hela världen. Som sagt, FS blir vad du gör den till. Men för att kunna skapa någonting behöver vi mål och det är något vi alla ska kunna enas under. Det är det jag och Andrea jobbar på men det vore roligare om fler kunde engagera sig. Jag har ändrat lite i ditt förslag Andrea och lagt till lite. Ändra gärna om du vill. Vi har alltså tre mål än så länge och det är följande:

1. Vi är kristna till bakgrund, etnicitet och nation. Vår identitet är kristen och målet att sprida vår tro på Herren Jesus Kristus.

2. Vi har i vårt släktarv ett språk, arameiskan, som levt kvar i tusentals år, vilket talades av Jesus själv. Såsom detta arv tillgivits oss, ska vi föra det vidare till kommande generationer.

3. Såsom det förespråkas av Bibeln och såsom traditionen lyder ska vi hedra våra familjer samt bevara och stärka de familjetraditioner som sammanbinder oss. Alla syrianer, oavsett blodsband, skall anses tillhöra en och samma familj och därmed behandlas lika.


Från:  Andrea
5 februari kl. 18:11
Inlägg: 
Vad sägs om:

3. Såsom det förespråkas av Bibeln och såsom traditionen lyder ska vi hedra våra familjer samt bevara de blodsband som sammanbinder oss.

Hmm... lite tveksam på formuleringen. Får inte riktigt kläm på orden. Tar gärna emot synpunkter.
Från:  Aboud
5 februari kl. 10:22
Inlägg: 
Vad är Förenta Syrianerna???
Från:  Kennedi
5 februari kl. 5:31
Inlägg: 
Ok, det låter som om vi har fått en bra början. Vi har de två viktigaste målen klara, religionen och språket. Än så länge har vi alltså;
1. Vi är kristna till bakgrund, etnicitet och nation. Vår identitet är kristen och målet att sprida vår tro på Herren Jesus Kristus.
2. Vi har i vårt släktarv ett språk, arameiskan, som levt kvar i tusentals år, vilket talades av Jesus själv. Såsom detta arv tillgivits oss, ska vi föra det vidare till kommande generationer.

För er som missat diskussionen så håller jag och Andrea på att bygga upp FS (Förenta Syrianerna) och för att göra det behöver vi mål. Vi har två än så länge men listan kan göras lång så var lite kreativa och kom med förslag. Ett mål som jag vill ha är att bevara våra starka familjeband men jag kan inte hitta ord för det, någon som kan hjälpa till med formulering?


Från:  Andrea
4 februari kl. 23:29
Inlägg: 
Jag håller med dig Kennedi om att vi skiljer oss från judarna, men det var bara ett exempel som togs upp för att visa hur mycket ett folks historia kan bidra till dess sammanhållning. På den punkten är vi trots allt "lika".

Och det är sant, vi är unika i och med vår hängivenhet till kristendomen som inte många har idag, men jag vill också tillägga att det inte är det enda som gör oss "unika". I vårt släktarv har vi ett tusentals år gammalt språk (talat av Jesus), som inte många på denna jord har haft turen att lära sig. Tråkigt nog har mycket av det dött ut och idag lever enbart en del av det kvar, men det är något vi bör värna om och vara stolta över, för det är en stor del av vår identitet som särskiljer oss från andra folkgrupper, inte minst kristna sådana.

Så Kennedi, för att tillägga ytterligare en punkt till de gemensamma målen du talar om:

2. Vi har i vårt släktarv ett språk, arameiskan, som levt kvar i tusentals år, vilket talades av Jesus själv. Såsom detta arv tillgivits oss, ska vi föra det vidare till kommande generationer.

Måhända att en omformulering krävs, men jag hoppas syftet går fram. :)
Från:  Kennedi
4 februari kl. 17:08
Inlägg: 
Andrea och Nina, ni har bra idéer och ni har hittat kärnan i problemet. Ni jämför oss med judarna och det är i och för sig en väl gjord jämförelse men det finns stora skillnader. Anledningen, som jag tror, till att judar har hållit samman utåt (de är också ett splittrat folk inåt när det gäller politik, religion etc.) är att de är annorlunda. De har speciella traditioner, många av dem ser annorlunda ut (speciella klädesplagg) och många har ett särskilt förhållningssätt till utomstående (icke judar). Problemet för oss är att vi tror att vi lever i en kristen värld, att de flesta i Sverige följer kristna värderingar. Men kristendomen är de förföljdas religion. När man får lida för att man är kristen, då växer kristendomen som bäst inom en. Men kristendomen i Europa blev någonting oppurtunt, många blev "kristna" för att få erkännande och t.o.m. makt. De var aldrig kristna och förstörde kyrkan inifrån. Vi tror att vi lever i en kristen värld men vi måste inse att vi faktiskt är annorlunda, vi bekänner en tro på Jesus Kristus. Vi måste inse att det gör oss annourlunda i denna värld och hålla fast vid kristna traditioner. Därför skulle jag vilja börja forma ett gemensamt mål med en första punkt:
1. Vi är kristna till bakgrund, etnicitet och nation. Vår identitet är kristen och målet att sprida vår tro på Herren Jesus Kristus.

Bygg gärna på målet med fler punkter eller kom med förslag på ändring.
Från:  Nina
3 februari kl. 13:21
Inlägg: 
Precis...ja tycker det är väldigt viktigt att betona att vi fått en möjlighet till frihet och rättvisa här i Sverige, vilket just lett vårt folk framåt. Hur många miljoner människor har inte dött under revolution och krig just för friheten? Eget land eller ej... måste säga att jag är överlycklig över att vara i Sverige och få dessa möjligheter som jag annars aldrig skulle få i våra hemländer. En männika måste få tänka fritt för att utvecklas..det är just den möjligheten och egenskapen vi fått i Sverige som inte fanns i våra hemländer!
Från:  Andrea
3 februari kl. 10:59
Inlägg: 
Man kan sannerligen hävda att saknaden av ett eget land är det som splittrar oss, det är egentligen en logisk förklaring. Men jag tror ändå att, som Nina säger, det står till med oss som med judarna. Vi har varit med om mycket och vår långa historia samt den tro vi besitter skulle jag säga är viktiga faktorer som håller oss ihop. Från de äldres håll tror jag även att det finns en rädsla att vårt kulturarv försvinner. Därför gör de allt för att vi inte ska glömma vilka vi är så satt säga.

Och som Nina säger, hjälps vi åt då någon form av hot drabbar oss. Denna hjälpsamhet har tagit oss dit vi är idag. Det har inneburit mer slit än jag kan ana, men har samtidigt gett dagens yngre syrianer en möjlighet att utbilda sig. Det är något vi ska vara tacksamma över och inte låta det sippra mellan fingrarna.
Från:  Nina
2 februari kl. 23:54
Inlägg: 
Måste först säga väldigt välskriven artikel-ett nöje att läsa. Sen tänkte jag faktist på att det folket som lyckats hålla ihop längst och verkligen utvecklat "nya egenskaper" i ett främmande samhälle måste vara judarna. Det är väl deras starka tro på att dem är just det utvalda folket och religionen i övrigt som håller ihop dem. El är det att dem alltid varit utsatta?
Jag skulle tippa på ett resultat utav bägge faktorerna och många många fler... samma gäller oss, det är jusst att vi e lika i ett främmande territorium som får oss att hålla ihop. Det svåra är väl att kombinera friheten i Sverige med att fortsätta hålla ihop med vårt folk. Friheten har öppnat dörrarna till mycket ont och gott. Allt påminner om en familj...om den blir hotat hjälps alla åt-men så fort inte hoten finns glömms de andra medlemmarna bort, fastän man fak fortfarande bryr sig minst lika mkt. ..
Från:  Jen
2 februari kl. 12:46
Inlägg: 
Gabriel,
Du hittar bla krönikan på första sidan. Rulla ner sidan en aning så kommer du se rubriken Krönika.. Trevlig läsning!
Från:  Gabriel
2 februari kl. 12:10
Inlägg: 
ahuno vart finns din krönika att läsa?
Från:  Kennedi
2 februari kl. 6:11
Inlägg: 
Men är det verkligen så att det faktum att vi inte har ett eget territorium att kalla hemland en faktor som håller ihop oss? Många skulle hävda motsatsen men säga att en kamp för ett eget land håller ihop oss. Idag finns inte den kampen i den omfattningen att den kan tas på allvar. Vad kan ett eget land ge oss som vi inte kan få i Sverige? Vi är en del av Sverige vilket inte går emot att vi håller samman som syrianer i Sverige. Men jag anser att vi behöver ett gemensamt mål för att ha nått att samlas kring. Kan vi utforma ett sådant gemensamt mål?

Sida  [1]  2 

Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta
Facebook
Linkedin

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.
© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019