» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Aktiviteter Artiklar Nöje
Student Studera vidare Boktorget Bostadstorget

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2776

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Information till dig som planerar att studera på högskola/universitet

Att studera på universitet högskola är oftast det smartaste valet en människa kan göra. Det är en investering för livet och föräkring som du skriver i dig själv. Kostnaden är bara 3-5 år av ditt liv men belöningen är ditt livs bästa år och en utbilning pengar inte kan köpa.

Att utbilda sig tar tid och mycket arbete. Men nöjet är mångfaldigt gånger mer än missnöjet. Nedan får du all information du skulle behöva för att beslutet att studera vidare och hur du ska gå tillväga för att söka till högskola/universitet

Söka till högskola/universitet
Att söka till högskola är väldigt enkelt. För att söka måste du genomföra ett antal procedurer. På VHS Antagning kan du läsa om alla stegen i urvalsprocessen. Det allra viktigaste steget i din ansökan är att fundera på vad du vill arbeta med i framtiden eftersom det val du kommer göra nu kommer prägla ditt liv i framtiden.

Viktigt att tänka på

Din ekonomi
Att leva som student kan vara både billigt och dyrt. Som studerande har man rätt till ekonomiskt stöd från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Det ekonomiska stödet ligger för närvarande på 2 328 kr per månad. Däröver kan man söka om ett studielån på maximalt 4 448 kr per månad. Dock ställs det vissa krav på dig för att du ska få ut dessa pengar. Det är att
 • man är registrerad på universitet/högskola
 • man klarat av 10 högskolepoäng under föregående termin (med undantag för första terminen).

 • Uppfyller man inte dessa krav utgår betalningarna tills man visat att man studerat 10 poäng under terminen.

  Att få en inkomst på cirka 7000 kr per månad kan för vissa vara ett argument för att inte börja studera, om man redan har ett jobb med en lön över till exempel 18000 kr/mån. Har man CSN som sin enda inkomstkälla krävs det att man planerar sin ekonomi och inte föväntar sig att leva ett flott liv. Om pengarna räcker till slutet av månaden är upp till varje person, men det är fullt möjligt. Bor man hemma hos föräldrarna kanske man inte ens behöver ta något lån.

  Oftast är det studentlitteraturen som kostar mycket pengar. Köper man alltid ny kurslitteratur kan kostnaden bli hög. Det finns många studenter som säljer sin litteratur till ett mycket lägre pris än nypriset. Kolla in Bokhandeln för att hitta begagnad kurslitteratur.

  Har man flyttat för att studera i en annan stad har man även en kostnad för bostaden. Kostnaden för bostad kan var från 1000 kr och uppåt. Alla studenter har rätt till att söka bostadsbidrag. Gå till försäkringskassans hemsida för att räkna och se hur mycket bostadsbidrag du kan få.

  Kilcka här för mer information hur man söker studiestöd.

  Glöm inte ordna bostad
  Ska du studera i en annan stad är det mycket viktigt att du ordnar en bostad. Vissa högskolor/universitet erbjuder sina studenter bostadsgaranti, vilket innebär att du är garanterad bostad i den stad du studera i, medan andra inte gör det. I sistnämnda fallet måste du själv ordna bostad och det kan ibland vara mycket svårt. Ska du studera i storstäderna (Stockholm, Göteborg, Malmö) har du ingen bostadsgaranti och måste vara ute i god tid för att få bostad till skolstarten. I till exempel stockholmsområdet ligger kötiden på över 18 månader. Tala med den högskola/universitet du söker till för att få reda på hur bostadssituationen ser ut där och hur du ska gå tillväga för att söka bostad. I Bostadstorget kan du hitta bostad som hyrs ut med andrahandkontrakt .

  Ett gott råd är att inte abryta studierna på grund av din bostadssituation. Oftast går det ordna på ett eller annat sätt hur hopplöst det än ser ut.

  Att studera på högskola/universitet
  Studentartikelsidan kan du läsa om studenters syn på studentlivet genom olika artiklar.

  Har du några andra frågor om att vara student kan du ställa frågorna i Diskussionsforumet under utbildning.

  Mer info
  Undrar du över något kan du kontakta VHS, CSN och Stockholm Universitets Studievädledning. De kan besvara på evetuella frågor som du har.

  www.VHS.se kan du läsa om all information rörande att söka till universitet. Här kan du också se vad intagningsbetygen varit till linjerna under föregående år.
  08-725 96 00 (vxl), registrator@vhs.se

  VHS kan inte svara på frågor rörande de lokala universiteten. Dessa frågor besvaras av studievägledning på respektive universitet.
  Gå in på SAAF Universitet för kontaktuppgifter till respektive universitet.

  Har du frågor kring det ekonomisk gå in på www.CSN.se
  0771-276 000.
  OBS! CSN är en mycket överbelastad nämd. Var ut i god tid annars finns det risk att du inte kommer fram på linjen. Alternativet till att ringa är att skicka e-post. Men det är inte så snabba på att besvara dessa.

  Läs mer om våra univesitet på SAAF Universitet.

  Kalender
  M
  T
  O
  T
  F
  L
  S
  1 2 3 4 5 6
  7 8 9 10 11 12 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 31

  Nätfrågan
  -
   -
   -
   

  Administration
  Kontakta oss
  Sidkarta

  Utbildningslänkar
   Syrianska Sidor
   Utbildningslänkar
   Studentlänkar
   Högskolor/Univ.


  © Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019