» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 1

Medlemmar: 2751

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


SAAF goes Almedalen 2018

Onsdag den 4:e juli 2018 tog 10 förväntansfulla syrianska/arameiska akademiker båten mot Gotland från Nynäshamn. Väl framme i Gotland togs vi emot av 6 st. från förbundet som hade rekat och förberedd sedan måndagen inför vår vistelse och ankomst.

Vi möttes upp av Bedros och Robil i varsin minibuss som körde oss till stugorna. Det bästa med Gotland är att det känns som utomlands fast hemma och det fina vädret höjde våra förväntningar ytterligare ett snäpp när vi åkte igenom det vackra landskapet. Först lämnade vi av tjejerna vid deras stuga för att sedan åka till vår egen, en bit därifrån. När vi väl var framme möttes vi upp av Paul solandes på en solstol med en SAAF logo på, och vår grillmästare för veckan Maikel som förberedde inför kvällens grill. Ett bättre välkomnande kunde vi helt enkelt inte få.

SAAFs förbundsordförande Rafael hälsade samtliga deltagare välkomna, innan de gick igenom programmet och vad de kunde kräva och förvänta sig utav oss deltagare. Efter det var det äntligen dags för mat och lite mingel innan det var dags att möta upp en ny bekantskap iallafall för mig nämligen Charbel Gabro. Som presenterade sig själv och höll en Workshop inom ämnet integration där vi satte oss i en rund ring och diskuterade hur vida vi syrianer/araméer är integrerade i det svenska samhället. Ämnet diskuterades i små grupper för att sedan dela med oss utav våra svar och tankar. Några av anledningar till varför vi är så bra integrerade i det svenska samhället ansåg vi är, att vi har satsat allt i det nya landet, då vi inte längre har ett eget land att åka tillbaka till. En annan anledning är att vi känner tacksamhet för Sverige som en gång tog emot oss och därför vill vi bidra tillbaka som tack. Tack Charbel för en väldig givande diskussion.

Efter det delade vi upp oss i två grupper, där en grupp skulle åka iväg och sätta upp vår SAAF tält på Cramégatan H309 (plats i almedalsområdet) inför morgon dagen där vi skulle hålla korta föredrag kring syrianer/araméers resa under 50 år i Sverige. Där skulle vi även informera och diskutera Seyfo 1915, samt folkmordet 2014 som pågår än idag på syrianer/araméer och andra minoritetsgrupper i Syrien och Irak.
Vi andra stannade kvar i stugan och fick i uppdrag att fylla våra berömda SAAF informationspåsar. Efter en minuts kaos bestämde vi oss för att effektivisera arbetet genom att organisera oss och samverka istället och vips hade vi nu också råd med en dj vid fabriksbanden. Ca 1000 informationspåsar senare, fyllda med broschyrer om seyfo och pågående folkmord, information om vår integrationsresa i Sverige, SAAF pennor, godis, var det roliga slut. Dagen hade börjat lida mot sitt slut och vi kände oss redo och manade inför morgon dagens viktiga aktivitet.

Torsdagen började tidigt med frukost innan det var dags att åka in mot Visby. Där vårt första stopp var att besöka Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbunds (SOKU)'s seminarium ”Sverige, ett land med kristofobi?” Ett annat seminarium var Syrianska-Arameiska ungdomsförbundet (SAUF) seminarium om integration som vi också hann med att besöka som grupp. Bra jobbat alla för väldigt givande och väl organiserade seminarium.

Efter det första seminariet, var det dags för oss att dela upp oss i små grupper som gick runt och dela ut våra SAAF påsar och bjuda in folket till våra egna föredrag vid vårt tält som var vår samlings punkt. I tältet hade vi bl.a. satt upp en vepa med texten ”Syrianska /Araméer - vi är en del av Sverige. I över 50 år har vi bidragit till landets uppbyggnad.” Den texten hade vi för övrigt också på våra fina T-shirtar som vi alla gick runt med. På en banderoll hade vi också bilder på oss deltagare med under text vad vi pluggar/jobbar med, som representerar oss ute i näringslivet.
Det var kul att se så många samlade med så olika typer av yrken i vårt tält.

Visste ni att SAAFs medlemmar består av följande:
- 15% av dem är lärare
- 14 % Ekonomer
- 14% Ingenjörer
- 13% Jurister
- 12% Läkare, Tandläkare
- 10% Beteendevetare
- 10% Statsvetare
- 12% Övrigt.

Det är 5:e året i rad som SAAF är representerad här i Almedalen och tredje året som vi har tält. Fint beläget i närheten av tv 4, lyckades vi locka till oss många intresserade åhörare, som gav oss bra respons. I mellan åt fick vi även fint besök av bl.a. Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor, Lars Adaktusson, Robert Halef, Metin Hawsho m.fl. Tack för det.

Det var riktigt kul och givande att gå runt och dela ut våra SAAF påsar bland folk och politiker, man kunde verkligen känna på stämningen i luften, att det är val snart! Efter varje område som vi hade lämnat kunde man blicka bakåt och se var varannan hand bära på en SAAF påse, i gult eller blått.

Efter Charbel Gabros sista rörande föredrag (totalt 3 st) var det dags för oss att börja packa ner vårt tält och passa på att byta T-shirts inför Stefan Löfvens Almedalstal. Nu bar vi på gula T-shirtar istället med texten ”Sveket och tystnade är som Svärdet. Seyfo 1915” Sansade gick vi runt bland åhörarna. Genom vår närvaro demonstrerade vi mot hans svek. Att han inte erkände folkmordet som han hade lovat inför förra valet. Efter en otrolig vacker och givande dag, var det dags för oss att åter bege oss hem till stugorna igen.

På fredagen var det dags för oss att besöka stranden. Det tog oss ca en timmes bilfärd mot norra sidan, för att sedan åka över till Fårö med båt. Det var absolut värt det när vi välkomnades av vågorna och den fina sandstranden. Det hela kändes väldigt surrealistiskt. För bara några månader sedan rullade flertalet av oss ner för de svarta backarna i Sälen, nu låg vi på stranden och gottade oss i solen istället och bara njöt.

På vägen hem gjorde vi ett stopp vid Blå lagunen, ett gammalt kalkbrott som numera är vattenfylld. Med magiskt vatten och med en otrolig fin färg. Här fick några utav oss nya krafter och började stå på händerna på botten och simma till en brygga längre ut. Ja, vi hade verkligen tur med vädret.
Efter det var det dags för hemgång för att lite senare se hur Neymar vinna en Oscar medans Brasilien åkte ut. Mat till det? Maikels berömda hamburgare förstås, åter igen.

På lördagen var vädergudarna inte lika snälla mot oss längre. Inte heller fotbollsguden tyvärr.
Sverige mot England såg vi på Kallis. Ungefär halva ön hade hittat ditt. Påklädd med Sverige tröja, Sverige glasögon och ansiktsmålning gick priset till den bästa maskoten till vår egen Alexander A. Stämningen var fantastisk tills England gjorde sitt första mål. Efter andra målet var VM drömmen slut för den här gången. Efter fotbolls matchen gick vi vidare till Restaurang Trossen som dukade upp ett lång bord till oss. Stort Tack för det fina bemötandet och den goda maten, ses nästa år igen.

Väl samlade i stugan började vi sjunga för Rafael som skulle fylla år under den nya veckan, grattis vännen ännu en gång. Innan det blev dags att kröna SAAF GOES ALMEDALEN bästa deltagare! Efter att ha fått majoriteten av rösterna, så vann jag igen! Jag blev otroligt glad måste jag säga, då jag trodde att Robil skulle ta över tronen den här gången, då han först hade röstat på sig själv och sedan även tagit med sig sin hejarklack ifrån Södertälje, som ropade hans namn, vad han än gjorde och vart han än gick. ”Robil Kino, Robil Kino olé olé olé” ekar fortfarande i mitt öra. Så att vinna över Robil måste nog betraktas som en bragd i sig. Efter fyra fantastiska resor och fyra titlar (Syrianskt världsrekord) är det nog dags för mig att abdikera och tacka för mig. Tack alla som har röstat, Finns ingen bättre känsla än att vara älskad av dem man älskar.
Next stop SAAFs Hall Of Fame!

Kvällen fortsatte med Suryoyopoly där Silvia lyckades vinna, efter att hon hade köpt upp halva Södertälje, redan efter en kvart. Bra jobbat !!!
Tiden går så fort när man har roligt men vi som inte riktigt hade fått nog av Gotland bestämde oss för att möta soluppgången vid Högklint. Med en otrolig vy över Gotlands västkust stod vi på en klintspets som stupar 46 meter nästan lodrätt ner i havet. Med den utsikten var det bara att tacka denna fantastiska ö som visade upp sin allra finaste sida just då för oss. Inte missa för er som uppskattar mäktiga utsikter och natur.

Några timmar senare satt vi alla på båten mot Nynäshamn på väg hem.
Lite brunare, lite smartare men framförallt många härliga minnen rikare.

På återseende.

Jean Bedros , 16 juli 2018


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019