» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2761

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Vem bryr sig...

Jag satt på frisersalongen hos min väninna och visste inte riktigt om jag skulle skratta eller gråta över samtalsämnet som pågick högljutt och glatt, mellan Sara och killen hon klippte håret på. Han är svensk och stamkund på Saras frisersalong. Dessutom ska han gifta sig med en syriansk tjej till sommaren.

Efter att ha rådfrågat och diskuterat bröllopsplaner med Sara, ville han veta hur det kommer sig att syrianska tjejer är så snygga, under alla veckans dagar och dygnets vakna timmar.
“- Jag fattar bara inte hur ni kan gå festklädda och i dom där höga klackarna, utan minsta svårighet. Ni är vackra som äpplen, som man bara vill plocka ner och äta upp. Dessutom är ni så fantastiskt trevliga och glada jämt. Ni skrattar så vackert att man inte kan annat än att bli glad av att höra dessa glada skratt.” Killen fortsatte att prata med Sara en bra stund till, och jag förstod att han måste vara djupt förälskad i sin blivande syrianska fru. Sara var snabb med att förklara för honom hur viktigt det är för oss syrianer att vara klädda fint. Att den syrianska kvinnan lägger ner stor vikt på sin skönhet är en gammal tradition som vi har tagit med oss från våra hemländer hit till Sverige. Och sedan är det jätteviktigt för oss syrianska kvinnor att ha ett vackert och rent hem, alla våra sparpengar går åt att köpa vackra ting till våra hem.

Sara hade riktigt kommit igång med att överösa den arme mannen med sina synpunkter och traditioner hos oss syrianska kvinnor, att han blev ännu mera fascinerad och förvirrad av den kvinnliga mystiken inom den syrianska kvinnokåren.
Jag blev inte heller klokare av Saras ivriga snack om mig och alla mina syrianska medsystrar.
Nej, snarare gjorde hon mig förvirrad och fick inte fram ett ord till mitt kvinnliga försvar.
Nog vet jag att Sara kan prata allt, men idag var hon väldigt ivrig att tala om för den svenske mannen vad hon tyckte var viktigt för den syrianska kvinnan och i det syrianska äktenskapet.
Medan samtalet pågick mellan dom två försjönk jag i mina egna tankar och blev ruskigt påmind om den bild som fladdrar fram i vårt syrianska och i det svenska samhället, om oss syrianska kvinnor.

Vad är det för bild vi vill förmedla för världen om oss som kvinnor och mödrar?
Har vi verkligen råd med att vara skönhets- och sexobjekt? Satsar vi verkligen hela vår själ på vårt yttre och på materiella ting? Vi som tror på Gud och är flitiga kyrkobesökare.
Var finns vardagens syrianska tjejer, kvinnor och mödrar? Var finns alla kvinnliga syrianska akademiker? För nog finns dom allt, dom som lägger ner sin själ på att göra gott i livets många och svåra mödor. Naturligtvis är dessa inte festklädda till vardags och sitter inte på populära caféer och drar inte majoritetens uppmärksamhet till sig, dessa försvinner väl ur betraktarens ögon då dom vackra och glada kvinnorna tar plats på livets arena, eller?

Jag hade precis samlat så mycket mod till mig och öppnade munnen för att försvara mig och mina syrianska medsystrar i det pågående samtalet mellan Sara och den, nu ganska förvirrade svensken. Då vänder han sig mot mig och jag hör honom säga, liksom ur en djup dimma;
“- Jasså, du är också syrian, det trodde jag inte.” Nähej, så synd att du inte kan se på mitt yttre om jag är syrian eller nyss hemkommen från planeten Mars, tänkte jag och kom på att Saras goda råd om min klädstil hade räddat mig från att vara avvikande från mängden av mina syrianska fotomodeller till medsystrar. Högt sa jag; “- Jodå, nog är jag syrian men jag brukar byta om till aftonklänning lagom till middag, för då har min man kommit hem från jobbet, jag har hämtat barnen på dagis, efter mitt arbete för dagen, och precis hunnit laga min mans favorit mat “Chambörackat ” till middag.”
Äntligen fick jag mål i mun och kunde predika min sanning om den syrianska kvinnan.
“- Alla syrianska kvinnor vill inte vara extremt iögonfallande, förstår du, och dessutom är vi många som tycker att det är viktigt med inre sanning och skönhet. Dessa lägger ner stor vikt på att vara den dom är i ord och handling. Du tror väl inte att allt som Sara här har sagt stämmer på alla syrianska kvinnor? Nej, nej, liksom jag och Sara klär oss olika och pratar om olika saker så är alla andra syrianska kvinnor olik varandra,” sa jag allvarligt och skrämde väl slag på den stackaren. Han gick därifrån med en erfarenhet rikare i livet.

Sara tyckte som vanligt att jag var godtrogen och inte hängde med varken i klädmodet eller i den syrianska sociala kompetensutvecklingen. Sara hade rätt om min tröga inlärningsförmåga då det gäller att efterapa alla nymodigheter i det syrianska samhället.
Människorna av idag är stressade av sig, sägs det, men vad är då dessa mina medsystrar som tävlar i yttre skönhet och slår många rekord i att prata strunt?
Orden har tappat sin betydelse, löften ges utan att man anstränger sig om att hålla dom.
Är detta att vara trevlig, vacker och lycklig? Vad är det då att vara otrygg, förvirrad och bära på ett kaotiskt hav av känslostormar inom sig under dygnets alla vakna timmar?
Nej, jag har verkligen svårt att fatta och ännu mindre att efterapa denna sociala kompetensutveckling. Dessutom är jag gift och har barn, så jag har mitt på det torra och ska väl ge f:n i att lägga mig ungdomens levnadsstil.
Vi pratade länge, jag och Sara, utan att kunna varken stoppa eller påskynda tävlingen om den yttre skönhetens makt och prestige bland oss syrianska kvinnor.
Att människan och hennes kropp är helig och att vi är skapade av Gud och till hans avbild, tycks vi ha förträngt och glömt. Att vi bär Kristi tecken, korset, om halsen och kallar oss kristna utan tvekan, tycks det vara på modet.

Livet tycks på ytan te sig som en stjärnspäckad Hollywood - gala där alla syrianska tjejer är bjudna för att visa upp sig, men för vem och varför? Är inte detta att förvränga bilden av dig och mig som vardagens, smärtans och glädjens kvinna?
Livet är värt att leva och njutas av i sorg och i glädje och dess mening är mycket djupare än all yttre skönhet och dyrbara materiella ting.

Viktoria Soma, Fyrabarnsmamma och undersköterska, 23 november 2003


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019