» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2751

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Den syrianska identiteten

Jag har nöjet att få inleda SAAF:s debattserie. Varför då inte inleda med ett av de svåraste ämnen som finns. Jag har tänkt försöka definiera den syrianska identiteten, vem är en syrian och vad utmärker en syrian? Utgångspunkten blir i den benämning som vi använt oss av ända sedan vårt kristnande, suryoye. Där anser jag också att den syrianska identiteten har sitt ursprung.

När vi valde den kristna tron valde vi också den kristna identiteten och kallade oss helt enkelt för kristna i en tid då det fanns få kristna och allt sedan den stunden har vi varit suryoye. Vi vet att suryoyo är kristen men vet vi vad kristen innebär? Oundvikligt kommer vi också in på vår kyrka som vi utgår ifrån. Kyrkan är roten och vi är stammen. Om vi först ser till vad kristendomen gett världen blickar vi mot Europa som får anses vara en välmående kontinent. Vi tillhör urkyrkan varifrån den kristna tron spreds vidare till övriga världen. När den kristna tron i dess grund var hotad blev helgonen bevararna av kristendomen. Det är därför vi har många kyrkor och kloster i Turabdin uppkallade efter dem och i dessa byggnaders hjärta bevarades vår tro.

Som suryoye har vi överlevt krig, förtryck och folkmord i många tusen år. Detta måste anses vara ett smärre mirakel åstadkommet av Gud själv. Vi har överlevt för att vi har en tro på vår Herre Jesus Kristus och vi behöver bara tro för att fortsätta överleva. Vi behöver inte mat, Jesus ord föder oss, vi behöver inte kläder, Jesus ande klär oss, vi behöver inte jord, Jesus sår sin kärlek i våra hjärtan, vi behöver bara tro så får vi allt annat som Gud anser att vi behöver. I vår syrianska värld är kyrkan vår nation och Gud vår ledare där kristen är liktydigt med kärlek.


Kristen är man inte bara genom att kalla sig kristen. Samma sak är det med suryoyo. Säg inte bara att du är syrian, du måste agera som sådan också. Guds budskap måste lysa igenom dig som person. Det är den kristna tron som förenar oss för när det kommer till kritan har vi suryoye, precis som namnet antyder, en sak gemensamt och det är varken hårfärgen, språket eller den historiska kulturen utan den kristna tron. Och det är det som är den syrianska identiteten, en tro på kärlek, en gränslös tro på vår Herre Jesus Kristus, Guds son.

Ett karaktäristiskt kännetecken för en syrian är oftast korset han bär på, både i form av ett smycke och i form av helig ande inom sig. Smycket är lätt att skylta med, den är synlig för omvärlden genom blotta ögat. Men för att korset inom varje kristen människa ska synas krävs det att människan tar fram det och själv synliggör det för omvärlden. När golfspelaren Annika Sörenstam intervjuades i amerikansk tv och ombads förklara begreppet svenskhet sa hon ”Man ska ha 2,5 barn, köra Volvo och lyssna på Abba.” Tänk om syrianhet var lika lätt att förklara. Men att definiera en syrian i en mening är nog inte möjligt. Vi är alla olika på vårt eget lilla sätt, formade av många olika miljöer, både frivilligt och tvångsmässigt. Jag skiljer mig från dig på många sätt men ändå har vi lyckats bevara en identitet som kan kallas Suryoyo-identiteten. Detta för att vi utgår från samma grund, även om följden inte alltid blir den samma.


K.A, 4 maj 2003


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019