» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2751

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Tager du detta land

Tager du detta land
- Syrianer i nöd och lust 1979-2009

”Vi kan aldrig bli svenskar hur mycket vi än försöker, svarade jag, hur mycket skatt vi än betalar, hur svenska pass vi än har”.

Jacob Barsom – en av de många huvudkaraktärerna.

Den syrianska folkgruppen är en förföljd kristen minoritet i sydöstra Turkiet. Sedan mitten av 70-talet har en stor del av befolkningen flytt till Europa och splittrats bland resterande västerländerna. I Sverige idag uppskattas syrianernas antal till ca 80 000.

I sin nya bok ”Tager du detta land...” tar författaren Stefan Ekegren läsaren på Syrianernas gripande resa från Turkiet till det nya landet Sverige och staden Örebro. Denna färd kantas av både möjligheter och svårigheter i anpassningen till det svenska samhället. Hur syrianerna upplevde den första kontakten med det nya samhället och vilka svårigheter dem möter som första generationens invandrare.

Boken är unik då det är den mest utförliga dokumentationen av en invandrargrupp i Sverige. Det är uppföljaren till två tidigare böcker: ”Slutet på en resa, början på en resa” om syrianernas integration i Sverige och ”den andra resan” som behandlar syrianers utveckling under 15 år.

Redan från början då jag endast bläddrar i boken inser jag hur mycket tid och arbete som faktiskt har lagts ner bakom den. Bilderna är färgstarka, väcker känslor och gör boken än mer levande samt ger läsaren något att förhålla sig till, oavsett etniskt tillhörighet. Tillsammans med inslagen om syrianernas historiska bakgrund får man även en lättare förståelse för syrianernas kulturarv och tanken kring språkets och religionens betydelse.

Genomgående för bokens innehåll är de personliga berättelserna om hur syrianer i synnerhet upplevt vägen in i svenska samhället. En ny och främmande väg som inte var problemfri. Så här beskriver syrianskan Susan Dogan situationen:

”I Sverige var det ett nytt språk, en ekonomi att få ordning på, människor och kultur att lära känna och hela tiden denna stress, att vi skulle bo här, vi skulle etablera oss, vi skulle klara oss, vi skulle ta dem sämsta jobben och de tyngsta, och vara aktiva i kyrkan och föreningen. I allt detta skulle man bära sin syrianska kultur och tradition över till sina barn”.

Trots anpassning till det nya samhället upplevde många även att de inte accepteras fullt ut som svenskar, vilket Jakob Barsom beskriver på detta vis: ”Vi kan aldrig bli svenskar hur mycket vi än försöker, svarade jag, hur mycket skatt vi än betalar, hur svenska pass vi än har”.

Vad händer t ex när en syriansk man blivit kär i en svensk kvinna? Hur reagerar familjen? Vilka svårigheter möter paret och vad kan de lära av varandras kultur och seder? Även vägen in i arbetsmarknaden beskrivs med gripande berättelser som ger oss en bild i hur utanförskapet upplevts. Berättelserna om kulturkrockar och segregering gör läsningen särskilt intressant och spännande. Det ger läsarna en personligare inblick i individernas tillvaro tillsammans med deras förmåga att inte heller acceptera vissa normer som finns i svenska samhället kring t ex synen på giftermål. Vi får möta många familjer och dela deras glädje, sorg, framgångar och motgångar – som sedan blir våra egna.

Den syrianska identitetens betydelse nämns vid upprepade tillfällen i boken. Jesu språk arameiskan, kyrkan och traditionerna som genomsyrar boken och syrianernas vardag. På resan mot integrationen in i det ”nya hemlandet” har det många gånger varit en balansgång, en anpassning till samhället utan att glömma bort sina ursprungliga rötter.

Många gånger jämförs syrianernas situation i hemlandet med Sverige. En stark kontrast beskriver Sverige som ett möjligheternas och frihetens land med demokrati och grundlagar som värnar om individens rättigheter, något som man inte har haft tillgång till i hemlandet. Bakom allas fördommar om varandra och samhället i deras strävan till att inte glömma sina egna rötter målas ett porträtt av landet man är tacksam att vara en del av. Ett exempel på detta är Syrianska föräldrars uppmaning till sina barn att ta tillvara på resurserna och att framförallt skaffa sig en utbildning när de nu kan!

Vi lever i ett mångkulturellt samhälle där förståelse för sina medmänniskor är av stor vikt. I ” Tager du detta land - Syrianer i nöd och lust 1979-2009 ” kan man få en bättre förståelse för syrianernas samt andra invandrargruppers situation i Sverige. Läsaren får även följa syrianers tankar kring samlivet med det nya landet och hur dessa tankar förändras eller kvarstår efter många år. Boken kan skapa förståelse och respekt för syrianska folkgruppen och skapa förutsättningar för förståelse av deras normer och värderingar. Detta i sin tur kan bidra till att motverka främlingsfientlighet och genom kunskapen om syrianerna kan vi också förstå oss själva.

Daniel Yalin, 27 april 2009


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019