» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2751

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Zozo - Betyg:4

Regi: Josef Fares Skådespelare: Imad Creidi , Antoinette Turk, Elias Gergi, Charbel Iskandar
Premiär: 2 September

Josef Fares ruskade om i Sveriges filmrepertoar med sina filmer Jalla! Jalla! och Kopps. Båda filmerna blev publikframgångar och Josef blev ett namn att räkna med i filmsammanhang på allvar. Få vet om att han spelat in film sedan 15 års ålder och har spelat in flera kortfilmer och kammat hem flera filmpriser. Han har inte hållit på med film i fem minuter så han vet han gör och han lyckas med konststycket att få allt att se så enkelt ut. Josef Fares filmer känns naturliga, enkla och tonen han slagit an är genomgående skön och tillbakalutad. Men det har varit allt annat än en lugn semester att skapa Zozo. För första gången fick Josef Fares skriva manus till filmen själv och hitta material i sig själv. Regissören menar dock på att Zozo inte alls är självbiografisk utan att den är inspirerad av hans liv.

Lille Zozo växer upp i Beirut på åttiotalet och han lever ett normalt liv med vänner, skola och vardag trots att inbördeskriget rasar i staden. Drömmen om att få lämna Libanon och äntligen åka till farföräldrarna i Sverige håller Zozo och familjen vid gott mod och passen ligger redo nedpackade i en väska. När så äntligen dagen kommer då papperna är klara och biljetterna införskaffade gör sig familjen redo att åka. Ödet ville annorlunda och vår hjälte Zozo skiljs brutalt från sin familj och är lämnad ensam. Han måste hitta kraft att fortsätta på egen hand och hans resa till Sverige börjar han i sällskap av sin kyckling. Väl framme i farföräldrarnas trygga famn kan inget gå fel tror han. Zozo välkomnas tråkigt nog till ett annat helvete i Sverige i form av utanförskap, slagsmål och kulturkrockar. Med sin starke farfars hjälp och en hjälpande hand från ovan börjar huvudrollsinnehavaren ta itu med sitt andra krig och försöker hitta sin plats i det nya landet.

En ledsam film om en pojkes öde. En film som inte blev tråkig en endaste gång under de 103 minuter den varade. Hjärtgripande scener som förlusten av familj slutade med gråten i halsen och de klaustrofobiska sekvenserna av bomber som sprängdes i närheten kändes i ryggmärgen. Zozo är befriad från häftiga actionscener á la Hollywood, och istället levererar Fares allt i lagom doser så att verkligheten nästan satt en i knät. I kontrast till det svarta finns farfar som en färgpalett. Ett original som sätter sin prägel filmen igenom med sin humor och sina utspel, inte olikt Fares pappa i Jalla! Jalla! Filmen är stilla tårar, äkta skratt och en skildring av fysisk och psykisk krigsföring. Zozo är en film med hjärta.

Teodora Yevno, 13 september 2005


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019