» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2751

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Ära i höjden åt Gud och på jorden fred!

I vårt postmoderna samhälle har människan idag näst intill ingen förankring i varför kyrkan firar Jesus Kristi födelse. Julen har reducerats till en möjlighet för marknadsekonomiska intressen. Varken reklam eller julskyltning har något religiöst innehåll. Med världens ögon skulle vi kunna sammanfatta högtiden med ”Kom och köp dig en vacker och lyxig yttre fasad”.

Detta förhållningssätt är främmande för varför vi kristna firar en av våra mest älskade högtider, nämligen vår Frälsare, Jesus av Nasarets födelsedag. Låt oss titta närmare på hur evangelisten Lukas berättar om denna så högt älskad festhögtid i Kristi kyrka över hela jorden och i himmelen.

När vi läser julberättelsen hos Lukas slås vi av hur Gud väljer enkla och fattiga människor till att bli gudomliga budbärare. Som bekant med våra evangelister är deras viktigaste ärende att berätta det som har en mening för att skapa tro i oss.
Lukas skriver;
Ängeln Gabriel kom in till Maria och sade; Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig. Hon blev försträckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda. Då sade ängeln till henne; Var inte rädd Maria, du har funnit nåd hos Gud. Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut. Maria sade till ängel; Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man.
Men ängeln svarade henne; Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son.

Vid första anblicken så möts vi av två varelser från två olika världar, ängeln Gabriel från paradiset och Maria från vår jord. Två olika verkligheter möts för en kort stund för ett mycket viktig ärende. Gud väljer här två varelser för att förmedla sin eviga gudomliga vilja. Gabriel behöver inte tvivla på sina ord för han har en omedelbar relation till Gud, den Treenige. Medan Maria lever på sin tro, och därför tvivlar över Gabriels budskap. Lägg märke till att Maria inte blir rädd för Gabriel utan blir försträckt över hans hälsning och budskap. Ingen människa har någonsin blivit hälsad med det tilltalet, allena Guds moder själv. Hennes rädsla för det främmande kan nog även vi känna igen. När en händelse i livet eller Guds ingripande i våra liv spränger våra invanda och förutsedda mönster infinner sig rädslan i hela vår varelse. Notera att hon inte förnekar Guds existens eller änglars existens utan Gabriels budskap gör henne mycket rädd. Maria köper inte Guds vilja hur som helst utan ställer fråga efter fråga; hur, vem och varför vill Gud just detta med mig? Marias inställning till det gudomliga är ett genomgående drag i vår frälsningshistoria. Få människor har bara utan vidare sagt ja till Gud.

Maria är förebilden för alla troende kristna, vilka gömmer deras Guds tilltal i deras hjärta. När man har mött Gud blir livet aldrig den samma, för nu möter man livet med dold klokhet och vishet. Det är inte längre rädsla eller förvirrade tankar som styr våra handlingar, utan nu är det förtröstan och hoppet på att Gud är den som håller universum i sina händer. Mötet mellan Gabriel och Maria avslutas med de bevingade Maria orden;
Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.
Hon sade detta trots att hon inte hade facit i hand på hur detta Gudomliga ingripande i hennes liv skulle mottas av släkten eller samhället. Hur skulle hennes fästman Josef reagera? Detta var ett faktum även för Gud, därför talade Gud via drömmar till alla människor som hade någonting med Jesus födelse att göra så att Guds vilja skulle ske. Men varför bemödade Gud sig så över Jesus födelse?

Jo, av den enkla anledningen att Gud älskar oss människor så oändligt mycket att Gud valde att själv bli en av oss. Gud som är ande till sitt gudomliga väsen, valde att bli vår broder i Jesus Kristus. Gud som är utan början och utan slut, valde att bli en dödlig människa. Gud som inte skapade ondskan i vår värld, valde av barmhärtighet och nåd leva under syndens obarmhärtiga villkor, precis som vi gör dagligen. Gud som inte vet vad mörker är valde att dela våra villkor som foster i en mörk livmoder.
Sådan är vår Gud, en Gud som inte vill avskärma sig från oss utan blev och levde under livsvillkor som vi människor är orsaken till. Guds goda skapelsekrona som vi är hör hemma i paradiset. Jesus Kristi födelse, tron på honom är vår enda väg till detta, vårt ursprungliga och rätta hem. Jesus Kristus har återupprättat människonaturen genom sin födelse, lidande, död och uppståndelse från syndens herravälde.
Guds handlande med oss människor är en stötesten och dårskap för världen, med ett evigt liv som belöning för den kloka människan som förvaltar sitt liv med hjälp av Jesus Kristus, Gud själv.

Önskar er alla en rikt välsignad jul!

Yildiz G., 22 december 2004


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019