» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2761

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Arameiska förenar oss

Språket kan binda ihop oss igen så att vi inte smälter i andra identiteter såsom den arabiska. Särskilt när den arabiska koloniseringen sköljer allt och alla den kan komma åt på sin väg.

Arabiska har kunna fungera och gör det fortfarande som en gemensam nämnare för all världens muslimer.

Vi borde låta arameiskan, språket herren Jesus talade på bli vår gemensamma nämnare, vi som är det olika arameiska grupperna som idag tillhör ett 10 tal olika kyrkor och har alla berörts på olika sätt av det arameiska språket och kulturen.

En egyptisk sheikh/imam kan säga ¨la ilaha ella lah¨ så svarar en muslim i Indonesien ¨wa mohamadon rasoula allah¨. Två helt skilda muslimer som inte delar nåt av historia, kultur eller språk men de förstår varandra på det ideologiska planet.

Vi som har ett gemensamt arameiskt arv, språk, historia och religion borde erkänna varandra bättre. Om en präst säger ¨qadishat aloho, qadishat hayeltono qadishat lo moyouto¨ vet jag att de flesta som tillhör Mellanösterns olika kyrkor skulle få gåshud och känna sig djupt berörda så varför erkänner inte alla att vi är ett och samma folk med en enad identitet. När jag som Maronit hör Ortodoxa Majida el roumi sjunga ¨shlom lekh Mariam¨ kan jag inte låta bli att känna mig stolt. Min själ dyker ner i Qadisha dalen som på berg och dalbanan för att sen stiga ända upp till Qornet el sawda på Libanon berget där jag sitter och tittar runt på mitt landskap som Gud ville att jag skulle vaka över och beskydda. Denna känsla kan jag inte få om jag hör samma hymn på andra språk.

Medan vi slåss om småsaker inom våra grupper blir den stora vinnaren någon utanför såsom Araber, Kurder, Turkar med flera.

Vi bör satsa på allt som förenar oss och bygga ett gemensamt mål att sträva efter.

Roni Doumit, 7 oktober 2009


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019